ATTITUDES TOWARDS LIFE

These unique, handmade embroidery rings will be for sale at Sammelwut, Nijmegen. Custom made embroidery rings are also possible. Please contact the store.

Iedereen kent wel de tegeltjes met wijsheden die in de jaren ‘70 en ‘80 de toiletten van bruin en oranje kleurige interieurs opfleurden. Clichés. Prachtige clichés. Dat is het paradoxale, met clichés. Iets wordt een cliché, als het waarde heeft bewezen.
In onze vluchtige en snelle maatschappij zijn mindfulness-achtige levenswijsheden wellicht op zijn plaats. Burn-out en depressie kwamen nog nooit zo veel voor. Is er nood aan een nieuw soort instructie… een nieuwe verzameling “attitudes towards life”?

Hoe kunnen we het moderne leven het beste tegenmoet treden?

Wat maakt ons blij? En tevreden?

Ik borduur al zolang als ik me kan herinneren. Mijn oma heeft het me geleerd, net als sokken breien en kleding naaien. Het borduren als zodanig geeft mij een rustpunt. Een verplicht moment van bezinning. Niet zelden met mijn voeten in een voetbad met lavendelolie.

De textuur, van stoffen en van garens aan mijn handen, de kleuren.

De mogelijkheid om van strekkende meters een driedimensionaal ding te maken met een verfijnde snit. De minieme handeling, die grote gevolgen kan hebben in het geheel, van wat je maakt.

Maar ook de traditie waar ik deel van uit maak geeft context en betekenis. Een lange historie van een feminiene en dus relatief ongevaarlijke bezigheid; waarin desondanks in het geheim of gewoon door desinteresse aan het oog onttrokken wijsheden en (politiek) engagement werden overgeleverd.

Ik zeg niet dat ik weet hoe het moet. Ik kan je alleen opties om uit te proberen aanreiken.

En dat doe ik graag met mijn borduurringen.

Omdat ze in de eerste plaats ook gewoon mooi zijn, om naar te kijken.

En dat, is fijn voor het hoofd.